Otok Korcula
naslovna |
Get the Flash Player to see this player.
 
  Otok Korčula
Osnovne informacije o odredištima; grad Korčula, Vela Luka, Blato...
  Smještaj
Veliki izbor apartmana, soba i kuća za odmor na Korčuli
  Usluge
Iznajmljivanje automobila i brodova, izleti i transferi
  Aktivni odmor
Sportovi na moru, ronjenje, paintball, rafting...

Otok Korčula

Osnovne informacije

Otok Korčula se pruža smjerom zapad-istok. Dug je 46,8 km, prosječne širine 5,3 do 7,8 km, površine od 270 km kvadratnih i po veličini je šesti otok na Jadranskom moru. Tri najveća naselja na Korčuli su Vela Luka na zapadu otoka, Blato u unutrašnjosti i grad Korčula na istoku, a ostala mjesta su Lumbarda, Pupnat, Žrnovo, Čara, Smokvica i Račišće.

Otok je dobro razveden nizom zaljeva i uvala. Sjeverna mu je obala razmjerno niska, lako pristupačna te ima nekoliko prirodnih od južnog i istočnog vjetra zaštićenih luka: Korčula, Banja, Račišće, Vrbovica, Babina, Prigradica. Južna obala je razvedenija, ali mjestimice strma: tu su ponegdje stijene visoke i do 30 m nad morem, ima dosta sidrišta i uvala zaklonjenih od sjevernog vjetra, ali izlozenih južnom: Zavalatica, Rasohatica, Orlanduša, Pavja luka, Pupnatska luka, Prižba, Grščica i dr., a Brna je zaklonjena i od juga. Najveća, najbolje zaštićena uvala je Vela Luka na krajnjem zapadnom dijelu otoka.

Široki panoramski vidici, blaga sredozemna klima, čisto more, zanimljiva kulturna baština, razni sportsko rekreativni i zabavni sadržaji te nadasve ljubazni i gostoljubivi domaćini čine otok Korčulu atraktivnim turističkim odredištem.

 

Vela Luka

Vela Luka se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu otoka Korčule, u dnu duboko usječenog i prostranog zaljeva, razvedenog u mnoštvo uvala. Sa svojih 4500 stanovnika Vela Luka je po veličini drugo mjesto na jadranskim otocima, sigurno sidrište i luka za nautičare. Vela Luka je mjesto izuzetno nadarenih umjetnika i glazbenika, mjesto tradicije, te vrijednih i svestranih ljudi...

detaljni prikaz: Vela Luka

Blato

Blato je naselje sagrađeno amfiteatralno na nekoliko brežuljaka uokolo središnje, manje doline. Njime se pruža duga aleja lipovih stabala nazvana Zlinje. Asfaltiranom cestom prema sjevernoj obali stize se u veću luku Prigradicu.

detaljni prikaz: Blato

Korčula

Grad Korčula smješten je na sjeveroistočnom kraju otoka, podignut uz njegovu razvedenu obalu. Sastoji se od starog grada na malom poluotoku, baroknog predgrađa neposredno pod starim zidinama, te novih dijelova rasprostrtih uz obalu istočno i zapadno od starog središta.

detaljni prikaz: Korčula

Lumbarda

Lumbarda je općina s nešto više od 1000 stanovnika, a udaljena je 6 kilometara (istočno) od grada Korčule.
Do Lumbarde se stiže dobrom, asfaltiranom cestom koja prolazi slikovitim krajolikom borove šume i maslinika. Ovdje je u III. st. prije Krista osnovana grčka (helenistička) poljoprivredna naseobina iz koje potječe Psefizma te Gnathia vaze iz grobova (sada u Gradskom muzeju).

detaljni prikaz: Lumbarda

Račišće

Račišće je naselje i istoimena uvala na sjevernoj obali otoka Korčule, smješteno 12 km zapadno od grada Korčule. U mjestu postoji trgovina, nekoliko restorana i caffe barova. Račišće je okruženo prekrasnim plažama i uvalama i predstavlja idealno odmorište za one koje traže miran, obiteljski odmor.

detaljni prikaz: Račišće

Žrnovo

Žrnovo danas broji vise od 1000 žitelja, a isprave ga spominju u ranom srednjem vijeku. Od grada Korčule je udaljeno širokom asfaltiranom cestom 4 kilometra. Žrnovska Banja je malo turističko mjesto smješteno u istoimenoj uvali na sjeveroistočnom dijelu otoka Korčule, udaljeno oko 4 km od grada Korčule i oko 2 km od mjesta Žrnovo. Posebno je omiljena među windsurferima i predstavlja jedno od najpoželjnijih lokacije za ljubitelje ovoga sporta na cijeloj dalmatinskoj obali.

detaljni prikaz: Žrnovo

Čara i Zavalatica

Čara je tipično staro naselje vinogradara s oko 700 žitelja udaljeno od grada Korčule cestom 25 km. Izgrađeno je na južnoj padini brijega podno kojega se prostire veliko, plodno polje s vinogradima. Tu se uzgaja posebna vrsta grožđa - Pošip. U mjestu je i vinarski podrum gdje se proizvodi istoimeno glasovito vino. 2 km južno od Čare nalazi se malo turističko mjesto Zavalatica.

detaljni prikaz: Čara i Zavalatica

Smokvica i Brna

U općini Smokvica živi nesto više od 1000 stanovnika, a do nje se stiže glavnom otočnom cestom. Naselje je podignuto na južnoj padini brijega uz velika prostrana polja vinograda gdje se uzgaja loza "Pošip". Tu je suvremena vinarija za proizvodnju i flaširanje istoimenog glasovitog vina. Brna je uvala i zaselak na južnoj obali otoka Korčule, smještena 4 km jugozapadno od Smokvice te 20 km jugoistočno od Vele Luke.

detaljni prikaz: Smokvica i Brna

 

Najam automobila

Najam vozila na otoku Korčuli
Katalog vozila: automobili, motori i bicikli za iznajmljivanje. Obzirom da sve veći broj posjetitelja, za vrijeme boravka na otoku ne želi biti ovisan o javnom prijevozu, nudimo izbor bicikla, scootera i automobila za najam.

detaljni prikaz: Najam automobila
 
 
Mediterano d.o.o.
Putnička agencija

Obala 3, bb
20270 Vela Luka
otok Korčula
id kod: HR-AB-20-090011792

Tel/ Fax +385 20 813 832